De deelnemers in Foodlab TOV zochten naar innovatieve manieren om de (visuele) impact van teeltondersteunende materialen (vooral plastic) in het landschap te verminderen. Het Foodlab rondde zijn werkzaamheden vorig jaar af met een werksessie waarin de creatievelingen hun concepten deelden met de telers. Het project leverde een serie interessante ideeën op. Een voorstel stelt zogenoemde ‘kaskathedralen’ voor; karakteristieke bouwwerken met een open uitstraling en aantrekkingskracht op de gemeenschap. Een plek om te schuilen, te picknicken of te spelen. Een andere ontwerper zoekt het in een serie groene randen die samen zorgen voor een zachte inpassing van het aardbeienperceel in de omgeving. Telers en ontwerpers gaan hiermee in een aantal gevallen samen verder.

CD - higlightfoto 4 TOV

De telers geven aan dat de vragen van ontwerpers hen verrast hebben en hen helpen om met een andere blik naar hun bedrijf te kijken. Enkele creatieve dienstverleners zetten de samenwerking één op één door met ZLTO.

Het Foodlab was een initiatief van REWIN en Kunstloc Brabant. In het Foodlab werkten Fruitport West-Brabant, ZLTO, REWIN, zes telers, twee toeleveranciers, twee creatieve dienstverleners en vier kunstenaars samen.